HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registar

Bez autora
Oct 07 2010

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je da je primila brojne pritužbe svojih članica na visinu i na rok plaćanja javnobilježničke tarife prilikom prijave podataka društava s ograničenom odgovornošću u sudski registar te pozvala mjerodavne institucije da, ako nisu u mogućnosti odgoditi plaćanje, bar osiguraju smanjenje tarife. Iz HGK podsjećaju da su društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) s više osnivača, prema izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, dužna u sudski registar upisati sve članove društva i njihove osobne identifikacijske brojeve (OIB) do 31. listopada ove godine. Prilikom upisa članova kod javnog bilježnika društvo je obvezno platiti tarifu u visini od prosječno 1.600 kuna, a ako to ne učini registarski sud izreći će im kaznu od 5.000 kuna. Hrvatska gospodarska komora primila je od svojih članica brojne pritužbe s obzirom na visinu, kao i rok plaćanja propisane tarife. Iako podupire uvođenje reda na tržište i ažuriranje podataka s ciljem postizanja transparentnosti, HGK upozorava kako je visina tarife koju trgovačka društva trebaju podmiriti novi financijski teret za gospodarstvo u razdoblju krize.

HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registarHrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je da je primila brojne pritužbe svojih članica na visinu i na rok plaćanja javnobilježničke tarife prilikom prijave podataka društava s ograničenom odgovornošću u sudski registar te pozvala mjerodavne institucije da, ako nisu u mogućnosti odgoditi plaćanje, bar osiguraju smanjenje tarife.

Iz HGK podsjećaju da su društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) s više osnivača, prema izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, dužna u sudski registar upisati sve članove društva i njihove osobne identifikacijske brojeve (OIB) do 31. listopada ove godine. Prilikom upisa članova kod javnog bilježnika društvo je obvezno platiti tarifu u visini od prosječno 1.600 kuna, a ako to ne učini registarski sud izreći će im kaznu od 5.000 kuna.

"Hrvatska gospodarska komora primila je od svojih članica brojne pritužbe s obzirom na visinu, kao i rok plaćanja propisane tarife. Iako podupire uvođenje reda na tržište i ažuriranje podataka s ciljem postizanja transparentnosti, HGK upozorava kako je visina tarife koju trgovačka društva trebaju podmiriti novi financijski teret za gospodarstvo u razdoblju krize", navodi se u priopćenju.

Napominje se da najveći postotak članica HGK čine male i srednje tvrtke koje se svaki dan bore za opstanak na tržištu u vrlo teškim uvjetima za poslovanje, pa stoga HGK "osjeća odgovornost upozoriti mjerodavne institucije na činjenicu da se propisima navedenih zakona izravno otežava njihovo poslovanje".

"Ovim putem HGK apelira na mjerodavne institucije da, ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi plaćanje, barem osiguraju smanjenje visine javnobilježničke tarife te time umanje opterećenje malom poduzetništvu, ne izbjegavajući pritom obveze koje je Hrvatska preuzela prilikom prilagodbe europskom zakonodavstvu", zaključuje se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik